Sempena hari merisik my sis, buatkan Puding Karamel Berlapis sebab nak balas bekas pihak laki... kebetulan dapur rumah mak rosak... kukus pakai dapur arang aje....yang terletak kat luar rumah... hari pun dah nak magrib melapis puding dlm samar2 gitu... nilah hasilnya... tapi tak sempat snap gambar masa dlm loyang.. gambar ni je yang sempat abik...gituuuu
Bahan-bahan :-
Untuk Caramel
1/2 Cawan Gula
1/2 Cawan Air
Cara-cara:
masuk gula dlm kuali kacau hingga hancur dan perang. masuk air dan kacau hingga cair dan masuk dlm loyang..
Untuk Puding
5 biji telor
1 tin susu cair
1/2 Cawan gula
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk koko
Cara-cara :-
pukul telor & gula hingga kembang, masuk esen vanila, susu cair dan tepung pukul hingga sebati.. Bahagikan kepada 2 bahagian, 1 bahagian campurkan dengan serbuk koko, 1 bahagian adunan asal,...Masuk 1 senduk adunan asal dalam loyang caramel tadi dan kukus selama 5 minit, masukkan adunan koko dan kukus lg dlm 5 minit...ulang step tadi jadi 4 lapis...nak tau dah masak cucuk puding ngan lidi kalau tak melekat maknanya.. puding dah masak...(petua dari mak)
Memori....
masa Thaqif umur 8 bulan suapkan Puding ni kat dia, sebabnya kesian tgk dia mulut duk nganga je bila dia tgk kakak dia mkn puding tu depan dia... selang je 1 jam.... badan dia mula kluar biji2 cam gigit nyamok, besor lak tuh... punya panik aku pada masa kejadian tuh... bwk pi klinik rupa2 Thaqif alah pada telor... lepas kejadian tuu aku dah trauma terus aku beringattt.....psl pemakanan Thaqif ni....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan