Mee Kari

Bahan-bahan

Isi ayam semangkuk
Udang segar (suku kilo/RM5 je)
Kerang (kerang semangkuk kecik)
Fish Ball (sepeket)
santan (1 biji kelapa)
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
5 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (Kisar)
2 sudu besar cili kisar
Minyak untuk menumis
garam, gula & perasa (ikut citarasa masing-masing)
sawi, taugeh, daun sup (dicelur)
Bawang Goreng
Mee kuning

Cara-cara :
Panas minyak, tumis cili kisar hingga masak dan masuk bahan kisar hingga naik bau dan masak.
Masuk rempah kari dan santan kelapa, bila mendidih masuk ayam, udang, kerang dan fish ball.
Masuk garam, gula & perasa...
Hidang dengan mee kuning dan sayuran yang dicelur....

***** Bajet kurang dari RM15 tapi boleh makan 5@6 orang kan jimat gitu....
beli kat kedai pun belom tentu memenuhi citarasa kita kan.... menu pun tak lah susah mana...
apa pun tepuk dada tanya selera..
Rumahtangga bahagia juga bermula dengan air tangan seorang isteri/Ibu.. Insyaallah...
Apapun berbalik juga kita pada ketentuan Illahi.... waallahhualam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan